seksualiteit met hart en ziel - Jan Bettgens: Relatie- en Gestalttherapie Den Bosch

Ga naar de inhoud

Seksualiteit met hart en ziel
Het is niet voor niets dat iedereen deze uitdrukking kent: elk mens verlangt naar die totale verbinding in intimiteit. Want dan maak je contact met jouw eigen hart en ziel, maar ook met het hart en de ziel van je partner. De manier waarop mensen dat doen is altijd anders: bij iedereen en bij elke partner.

Voedingsbronnen van de seksualiteit
Seksualiteit is scheppende levenskracht, die door verschillende stromen gevoed wordt, een speciale kracht die zich op verschillende manieren kan tonen.

Een daarvan toont zich in de intimiteit met de ander.
We kennen allemaal de stroom van aantrekkingskracht en het verlangen naar aandacht en nabijheid: niet alleen om te ontvangen, maar ook om te geven.
Er zijn nog veel meer stromen: de grootste stroom is de liefde. Deze stroom kun je ook in je hart en in je bekken voelen als je er contact mee maakt.

 
Eerst iets ontknopen.
Er is verwarring ontstaan over het begrip seksualiteit. Het is meer dan alleen lustgevoelens, opwinding, geilheid.
Lust is daar een onderdeel daarvan. Seksualiteit beslaat een heel breed en intiem gebied van alle vormen van contact met jezelf en met de ander.  

Voeding van de levenskracht
 
Als in de loop van een relatie de aantrekkingskracht verandert of vermindert, heeft de seksualiteit nieuwe en  andere voeding nodig, maar dan meer vanuit het gevoel. Die voeding is er vaak wel, maar moet nog bewust gemaakt worden.
 
Als je niet weet dat er verschillende manieren zijn om die voeding aan te boren of te ontdekken komt de relatie op dood spoor. Dan is de relatie aan een verdieping toe.
 
 
In mijn praktijk maak ik vaak mee dat de ene partner vooral met zijn aandacht in zijn hart is en de andere meer in het bekken. Dan ontbreekt de verbinding, omdat die twee stromen te zeer verschillen en niet op elkaar kunnen aansluiten. Zo wordt het moeilijk om elkaar te ontmoeten, van en met elkaar te genieten en de relatie te laten groeien.
 
Meestal leidt dat tot spanning, gevoelens van afstand, onbegrip, teleurstelling of afwijzing, terwijl er juist een groot verlangen is naar nabijheid, veiligheid en overgave.
 
 
Als je de verbinding tussen hart- en bekkenstroom in jezelf en met je partner in balans brengt en afstemt op de ander, kan de energie tussen jullie vrij stromen. Dan ontstaat er een dieper en liefdevoller contact met jezelf en met je partner en verandert ook de beleving van jullie seksualiteit.
 
 
Wat voor mogelijkheden zijn er?
Hoe breng je herstel of verdieping in je relatie?
 
Het gaat om liefdevolle aandacht en je hebt hierbij een gids nodig om te leren kijken naar je leven en te leren voelen wat jouw en jullie verlangens zijn.
 
Wat we gaan doen is: samen onderzoeken hoe jullie beiden verbonden zijn in het gebied van seksualiteit en intimiteit, hoe dat was in het begin van de relatie, wat jullie nu missen en wat je wilt ontwikkelen. Je maakt daarin zelf je keuze en ik zal dat ondersteunen.

Neem gerust contact met me op als je vragen hebt of maak een afspraak voor een gratis kennismakinggesprek.

Achtergrond
Als je precies wilt weten vanuit welke richtingen ik werk dan noem ik er hier enkele: sexual grounding therapy, lichaamsgerichte therapie, tantra en gestalttherapie.


Terug naar de inhoud