Vader Ad 56 & zoon Rik 24 - Jan Bettgens: Relatie- en Gestalttherapie Den Bosch

Ga naar de inhoud
Vader Ad 56 en zoon Rik 24
Het contact tussen mij en mijn zoon Rik is altijd goed geweest. Onze relatie was gebaseerd op een vriendschappelijke omgang met elkaar. Na de scheiding, Rik was toen dertien, kwam een belangrijk deel van de opvoeding bij mij als vader te liggen. Rik’s moeder was psychisch instabiel en ik bleef, als vader, als vaste basis voor hem over. Rond zijn twintigste kwam de klad in de relatie tussen ons.
Wat onhandige opvoedkundige stappen van mij hadden zijn vertrouwen  in mij geschaad. Het gevolg was dat Rik zich steeds verder terug trok in zijn eigen wereld. Zo leek ik moeite te hebben met de vriendin van mijn zoon, met zijn houding bij studie en werk. Ook maakte ik de fout om Rik op een verkeerde wijze te vertellen dat hij niet meer bij  mij kon wonen. Hij moest een keuze maken tussen of alleen op kamers of bij zijn moeder wonen. Rik had het gevoel dat mijn nieuwe vriendin zijn plaats ingenomen had.

Mede hierdoor ontstond er een verdere verwijdering. Rik was al enige tijd in behandeling bij Jan Bettgens. Tijdens die gesprekken kwam de wens om deze met vader erbij voort te zetten. Deze gesprekken verliepen keer op keer soepeler. Zoon kwam vader ophalen en samen liepen zij naar Jan toe, onderweg pratende over koetjes en kalfjes.
Jan gaf zowel vader als zoon de ruimte om te vertellen waar de schoen knelde. Iedere keer werd er weer een stukje verder ingegaan op  wat er misgegaan was, hoe vader en zoon er afzonderlijk naar keken en hoe die dingen ontstaan waren.

Doordat Jan op een rustige en professionele wijze met ons omging, voelden wij ons beiden gehoord en daarmee beschermd door een onafhankelijk persoon. Op de juiste momenten zette Jan een tandje bij, of hield hij zich in waardoor er voor ons een goede sfeer ontstond en zaken uitgepraat werden. Jan ging een relatie aan met ons, waardoor er een oprechte vertrouwensband ontstond.

Intussen ligt de begeleiding al weer een flinke periode  achter ons. De band tussen ons beiden is weer gezond. We zijn beiden al enkele malen samen op vakantie geweest en spreken elkaar regelmatig over onze onderlinge band. De vriendschap tussen ons is weer als vanouds.Terug naar de inhoud